Канелони с кайма и сос бешамел

 Канелони с кайма и сос бешамел

Канелони с кайма и сос бешамел

Канелони бяха онзи вид паста който не бях приготвяла, а много исках. След дълго лутане в рецепти сътворих нещо по средата между няколко. С което си стана трайна, вкусна и искана гозба на нашата трапеза.

Опитайте няма да съжалявате!

Какво ни трябва?

1 опаковка от 250 гр. канелони

Кашкавал

За доматения сос:

  • 1 скилидка чесън
  • 500 гр. домати настъргани на ренде (или 1 консерва, или от буркан)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 голям морков
  • сол
  • черен пипер
  • 3 -4 с.л. зехтин

За соса с кайма:

  • 500гр. кайма
  • 1 глава лук дребно нарязан
  • 70мл. бяло вино
  • щипка канела
  • 1 ч.л. доматено пюре или от приготвения доматен сос
  • 3 с.л. зехтин

За соса бешамел:

  • 600 мл. прясно мляко
  • 4 с.л. брашно (без връх)
  • 5 с.л. зехтин

Как да ги приготвим?

Първо пригответе доматения сос:

В тиган загрейте зехтина, сложете скилидка чесън и запържете за кратко, докато чесъна ароматизира зехтина и добие бледо златист цвят.
Прибавете доматите, моркова нарязан или настърган (според вкуса), захарта, сол и пипер. Варете до средна гъстота.

Пълнежа за канелоните:

Нарежете 1 глава лук на дребно, запържете в 3 с.л. зехтин докато омекне. Прибавете каймата и задушавайте заедно докато побелее. Загасете с виното, прибавете щипката канела, сол и пипер на вкус, изчакайте да се изпари алкохола на виното и прибавете 1 чаена чаша (150 гр.) от готовата доматена салца и 1 чаена чаша вода. Похлупете тенджерата и оставете да се готви на тих огън за около 20 мин, докато се сгъсти. Свалете от огъня и оставете да се охлади.

Соса бешамел:

Той трябва да бъде една идея по-рядък от обикновено.
Изпържете 4 равни супени лъжици брашно в 5 с.л. зехтин до светло златисто. Прибавете 600 мл. прясно мляко, щипка захар, сол на вкус и разбивайте с готварска тел, за да стане гладък. Варете докато се сгъсти.

Оформете ястието:

Като на дъното на тавата разтелете няколко лъжици от бешамела, поръцете и няколко пъжици от доматения сос. Към пълнежа от кайма добавете5-6 лъжици от соса бешамел. Напълнете канелоните с каймата и подредете в тавичката.

Така напълнените канелони подредени в тавичката залейте с останалото количество бешамел и доматен сос, аз добавям и малко водичка за да омекнат хубаво при изпичането. Завивате с фолио и печете на 200 градуса, за около 35-40 мин. Махате филиото и запичате за 5-7 мин, поръсвате с кашкавала и запичате до златист загар.

Можете да поднесете поръсено с пресни лоиста босилек. За гарнитура свежа зелена салата или таратор биха го допълвали прекрасно!

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *