Започнаха Коледните пости

 Започнаха Коледните пости

От 15 Ноември до 25 Декември традиционно се спазват Коледни пости.

Те са с продължителност 40 дни. Предшестват християнския празник Рождество Христово. Причините да решите да спазвате този пост са лични и индивидуални. Едни го правят за да спазят христянската традиция, а други за да пречистят тялото си от натрупаните токсини. Каквато и да е причината тя си е ваша, истината е, че и в двата случая важен е крайния резултат хармония с самите себе си.

Поста е свързан сопределен начин на хранене, тоест консумация само на опредлени храни. Но знаете ли, че включва и няколко други важни правила на поведение.

• трябва да не изпитваме гняв и омраза
• трябва да се пазим от неща които пораждат в душата нечисти мисли и желания
• не трябва да изпада човек в мързел  и леност

Тоест целта е да се пречистим и физически и духовно.

Какво е позволено да ядем по време на коледния пост?

Знаете ли, че в древни времена поста е бил много по-строг от сега позволено е било да се яде  само хляб, сушени плодове и зеленчуци, като това е можело да стане само веднъж на ден – вечер. Освен това старите хора са твърдели, че не е хубаво да се постригва косата в този педиод.

В днешни дни Колените пости протичат в няколко етапа.

  • 5-22 ноември – спазва се строг пост (позволена е само растителна храна и олио)
  • 23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
  • 20- 24 декември – отново спазваме строг пост
  • 25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти

Тоест може да хапвате всякакъв хляб, плодове и зеленчуци, „млечни“ продукти на растителна основа, соеви продукти, паста и макаронени изделия( ако не е опоменато съдържание на яйца), риба, олио, зехтин, всякакви зърнени продукти, ядки. Всичко в дните в който не еопоменато, че забранено.

ВАЖНО: Преди да започнете поста уверете се, че сте напълно здрави! От него са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора.

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *