Тенденции в имената през 2020/2021

 Тенденции в имената през  2020/2021

Едно от важните неща за бъдещите родители е името на новия член на семейството, тема която често поражда напрежение и спорове.

По стара българска традиция у нас е прието кръщаването на баби и дядовци, смята се, че това е знак на уважение към по-възрастните. Първото дете се кръщава на бащата на таткото. В последните години обаче наблюдаваме все по-голяма свобода в изборана име, от страна на родителите направо можем да кажем, че традицията позамира. И понеже живеем в свят на много възможности, вариантите са много, а изборът става все по-труден!

Традициите не са това което бяха!

Все по актуално е децата да бъдат кръщавани на самите родители или на известни личности. Модерно е децата да носят нетрадиционни и необичайни за нашите ширини имена, известните личности се борят наследника на кой ще изпъкне с най-оригинално име.

През 2019 година по данни на НОИ, водещи сред имената са Виктория и Александър, след тях се нареждат Мария, Никол, Георги и Мартин.

През 2020 година тенденциите сочат, че много актуални и предпочитани в Европа са кратките имена.

Ая, Амая, Теа, Тея, Вая, Дая, Мая, Миа, Ния, Кая, Рая, Ева, Ема

Актуални за мъжки имена са такива вдъхноени от историята.

Петър, Калоян, Симеон, Борис, Тервел, Кубрат

Разбира се най-важното и водещо в избора на име си става личната нагласа и виждане. В крайна сметка детето ви ще носи даденото от вас име цял живот. Но нали знаете казват, а и доста примери сочат, че максимата ‘‘Не името прави човека- а човека името“ е вярна!

Каквото и име да изберете, най-ценното остава възпитанието и любовта с която ще дарите детето си.

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *