Деца четете-книгите са богатство

 Деца четете-книгите са богатство

Защо, е важно да научим децата да обичат да четат книги? Защото това е белег на грамотността и предпоставка за по-високо качество на живот в бъдеще. Научите ли децата да ценят книгите, да се отнасят с уважение към тях вие им давате целия необятен свят в ръцете.

Всичко започва много, много рано още там някъде когато малкото бебе няма как да е читател, а е просто слушател. Четет му всеки ден, нека то израстне в среда на звучни думи, така детето ще проговори много по-рано и речникът му е ще е по-богат.

За разлика от филмите който ни предлагат история с картина, някак всичко е наготово поднесено. Книгите те карат ти сам да си създадеш картина, кара воображението ти да работи, да твори.

Водете децата заедно с вас в книжарницата за да изберете книжка, водете ги в библиотеки. Представете си колко впечатлено би било едно дете влизайки на място с безброй книжки накуп, вкъщи едва ли бихте могли да му предложите такова разнообразие. Попитайте го какво иска да чете, разлистете заедно книжките- оставете то да избере това което му се струва интересно. Ако предлагате прекалено сложни и неразбираеми текстове- ще загубите интереса му.

Не му поставяйте ултиматоми като “Трябва да прочетеш две приказки, или пет страници. И тогава ще играеш“ , “Задължително трябва да прочетеш тази книга“. Съдейки по самите вас знаете колко досадно може да бъде нещо когато трябва да се направи на всяка цена.

Можете да направите читателски дневник на детето си. Тефтерче или тетрадка в която може да вписвате всяка прочетена книга с пореден номер така детето само ще иска да повишава бройката. Обсъждайте прочетеното, това развива воображението и възможностите за изразяване.

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *