Връщаме стрелките на часовника с един час назад

 Връщаме стрелките на часовника с един час назад

На 25 Октомври 2020 година, в 4:00ч сутринта преминаваме към зимното часово време. Връщаме стрелките на часовника с един час назад. От 4:00ч ще стане 3:00ч- ще спим с един час повече!

През Октомври 2019 година страните членки на Европейския Съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно към зимно време.

Европейската комисия предлага от 2019 година Пролетната и Зимната смяна на часа да отпадне. Предложението е държавите от ЕС да решат сами, кое време ще прилагат постоянно – лятното или зимното.

До Април 2019 година страните от Европейския Съюз трябва да съобщят, кое време ще прилагат целогодишно. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС. Затова прекратяването на смяната на часа беше отложено за 2021 г.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Въведено е и за да намали разходите за осветление.

Първоначално смяната на рвемето започва да се прави в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Проучвания показват, че икономиите на енергия са незначителни. Също така гражданите се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху здравето им. Недоспиването води до стрес, раздразнителност, намалена имунна защита.

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *