Петковден е!

 Петковден е!

Всяка година на 14 октомври Българската православна църква отдава почит към делото и паметта на Преподобната Параскева /Петка/ Търновска. В народния календар, освен като Св. Параскева – Петка, празникът е известен още и като Петковден или Петки. Св. Петка – една от най-обичаните и почитани светици. На Св. Петка са посветени десетки храмове и манастири из цялата българска територия, а извън пределите на страната – в Сърбия, Молдова, Влашко и Русия. На тази светица е наименована и църквата в Рупите, издигната от Ванга.

Това е един от най-големите народни празници, който отбелязва края на топлото време и настъпването на зимата. Той бележи края на активния стопански цикъл – с него приключва земеделската работа, поставя края на селскостопанската година, но и началото на зимните семейни празници.

Поверието гласи,

че ако на Петковден времето е слънчево /грее слънце/, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място – зимата ще е люта и снежна. Ако пък времето е студено, зимата ще е мека.

На някои места на този ден се спазва обичаят „полазване“ /„полезване“/. Според него, какъвто човек ти влезе първи в къщата, такива ще са късметът и здравето през цялата година.

На трапезата може да си сготвите питка, боб чорба, яхния с праз, или гювеч с месо.

На Птековден 14 Октомври, имен ден празнуват:

Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *