Как да насърчим децата да хапват зеленчуци

 Как да насърчим децата да хапват зеленчуци

Много родители се сблъскват с категоричния отказ на детето да консумира зеленчуци. А всики знаем колко са важни те за правилото хранене и здраве на децата ни. Все пак можем да опитаме с няколко похвата който, е много вероятно да накарат децата ни поне да опитат. Всъшност

Бъдете пример за детето

Най-добрият начин да насърчите детето си да яде зеленчуци е да го вдъхновите чрез личния си пример. Няма как да искаме детето да консумира плодове и зеленчуци, ако самите ние не консумираме такива. Мама, татко, баба, дядо, по-голямото братче или сестричка са модел на подражание. Ако детето вижда вас, братята и сестрите си да пълните чиниите си със зеленчуци за вечеря, например, и да им се наслаждавате, то, най-вероятно, ще иска да ви копира рано или късно.

Не натрапвайте излишно внимание

Не наблягайте прекомерно на определени храни, които мислите, че детето няма да хареса. Понякога налагаме нашите лични предпочитания на децата си и създаваме у тях очакване, че определена храна няма да им хареса. Склонни сме да хвалим някоя храна пред детето, особено ако очакваме то да не я хареса. Всеки има различен вкус. Освен това нашите предпочитания към една или друга храна са формирани на база на предишния ни опит, а детето няма такъв. Старайте се да поднасяте зеленчуците в позитивна среда, като не коментирате пред него какви са вашите очаквания и мнение за нея.

Ако сервирате нови зеленчуци, които детето не е опитвало до този момент, поднесете ги с храна, която детето харесва и познава добре. По този начин фокусът на храненето няма да е върху новите зеленчуци.

Красота и цвят в чинията

Начинът, по който се поднася храната в чинията, включително и зеленчуците, е от съществено значение, за да привлече или отблъсне децата. Понякога ние, възрастните, сме склонни да пренебрегнем визуалното представяне на храната, но при децата то е водещо. Колкото по-добре изглежда храната, колкото по-атрактивно е поднесена, колкото по-цветна е тя, толкова по-привлекателна е за детето. Опитайте се при всяко хранене в чинията му да има различни по вид и цвят зеленчуци. Колкото по-разнообразни зеленчуци като форма, цвят, текстура и вкус има в чинията, толкова по-вероятно е детето да прояви интерес към тях.

Пазарувайте заедно с детето

Храненето не е само отрязъка от време на масата, а едно цяло пътешествие, което храната извървява, за да стигне до масата. Много деца я виждат единствено в пакетче, кутия или в чинията си. Не знаят откъде идва, как изглежда преди обработка, какъв път изминава до чинията и как се приготвя. Твърде далеч са от нея и затова често пъти не я приемат. Насърчавайте го само да избира зеленчуците, когато пазарувате заедно. Позволете му то да е инциатор. Шансът след това да яде броколи, моркови, зелен боб, спанак или друг зеленчук е много голям. Друга полза от съвместното пазаруване е, че детето постепенно започва да разпознава зеленчуците, да различава пресните от престоялите, сезонните от тези, които са извън сезон.

Гответе заедно

В много семейства кухнята е забранена територия за децата. Много родителите се притесняват, че децата лесно могат да се наранят. Те имат свое място в кухнята от най-ранна детска възраст. Включете ги в планирането и приготвянето на семейните ястия със зеленчуци, за да стимулирате желанието им да опитат сготвената с тяхна помощ храна.

Най-малките могат да пускат пресни грахчета или вече нарязани от вас зеленчуци в купа. По-големите деца могат да помагат в измиването на зеленолистни или други зеленчуци. Също така да участват при беленето, настъргването или рязането на зеленчуци, ако се чувстват уверени и комфортно при боравенето с остри предмети.

Свързани публикаци

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *